het Torenuurwerk nr 93
De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 93 van maart 2007:
- Inhoudsopgave Klokkenkoerier / het Torenuurwerk, nummers 1 t/m 92.
In Klokkenkoerier nr. 82 heeft een inhoudsopgave gestaan van de nummers 1 t/m 74. Deze lijst is nu bijgewerkt tot en met het Torenuurwerk nr. 92, zodat over alle jaargangen artikelen over uurwerken, hun makers en over de techniek gemakkelijk terug te vinden zijn. U kunt deze lijst hier bekijken/downloaden.
- Bij zijn inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de omgeving van zijn woonplaats in de Hoeksche Waard heeft de auteur op een Open Monumentendag het uurwerk in de toren van de Grote of Sint Lambertuskerk te Strijen aangetroffen.
In dit artikel wordt de geschiedenis, de techniek en de restauratie van het in 1950 door Wolbert Jakob Koek vervaardigde zeldzame uurwerk beschreven.
- Een dochter van een Bestuurslid, woont al sinds 2001 met haar Italiaanse partner en hun dochter in het dorpje Serrapetrona. Het is gelegen in de provincie Macerata, die weer deel is van de landstreek met de naam de Marche.
In 1997 werd de regio geteisterd door een zware aardbeving. De kerk van Serrapetrona, de Santa Maria di Piazza, liep daarbij zodanige schade op dat zij niet meer toegankelijk is.
Het is logisch dat tijdens de regelmatige bezoeken van het Bestuurslid aan zijn dochter en familie, zijn aandacht werd getrokken door het uurwerk dat in genoemde kerk staat opgesteld. Het uurwerk bleek sinds de aardbeving niet meer te lopen. Voor een torenuurwerkliefhebber natuurlijk een ondragelijke situatie.
Kortom: deel 1 van een zeer interessant “Een Italiaans avontuur”.
- In het Torenuurwerk nr. 91 van september 2006 stond te lezen dat er ooit in de kosterij van de Grote kerk te Monnickendam een uurwerk heeft gestaan. Aan de hand van uitvoerig onderzoek kwam aan het licht dat eind 19de eeuw het uurwerk uiteindelijk in het Rijksmuseum is terechtgekomen. Daar zijn diverse onderdelen inderdaad teruggevonden en 3 augustus 2006 is in de werkplaats van de Stichting begonnen met de reconstructie van dit uurwerk. In deze hT-93, deel 2 van “Opsporing en reconstructie van het uurwerk van de kosterij aan de Grote kerk te Monnickendam”.
- Een klein artikeltje over het bijzondere uurwerk (1753 - Gilles de Beefe, Luik) van het koetshuis van kasteel de Cannenburch te Vaassen (Gld).
- Het Bestuur werd opmerkzaam gemaakt op de aanwezigheid van een smeedijzeren torenuurwerk in de Lodewijkskerk te Leiden. Een interessant en uitgebreid artikel over het bezoek, op 12 januari 2007, van enkele bestuursleden aan deze kerk en de bijzondere gebeurtenis in Leiden exact 200 jaar daarvoor; de ontploffing van ruim 18 ton buskruit op een schip midden in de stad op 12 januari 1807. Uiteraard ook een beschrijving van het historisch waardevolle uurwerk.
het Torenuurwerk nr 94
De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 94 van juni 2007:
- Een verslag van de 28ste Algemene Jaarvergadering van de Stichting, welke gehouden is in Theehuis Cruquius te Cruquius op 31 maart 2007. Na de lunch werd het gezelschap door twee vrijwilligers van Museum De Cruquius rondgeleid in het imposante, uit 1849 daterende stoomgemaal, dat sinds 1932 is ingericht als museum van industriële geschiedenis.
- Twee torenuurwerken van Schwilgué vlak bij elkaar in Aalsmeer ....; een leuk artikel van iemand die reeds jaren in het bezit was van een wat eenvoudiger Schwilgué torenuurwerk uit 1849, toen hij er op werd gewezen dat er bij een particulier in zijn woonplaats nog een stond, uit 1853.
- In het vorige nummer (nr. 93, maart 2007) van het Torenuurwerk heeft u kunnen lezen hoe door een samenloop van omstandigheden onze Stichting betrokken is geraakt bij de restauratie van het torenuurwerk van Serrapetrona, een dorpje in de Italiaanse landstreek de Marche.
In dit tweede deel van “Een Italiaans avontuur” wordt de lezer meegevoerd tijdens de demontage van het uurwerk, het historisch onderzoek ter plaatse en de spannende terugreis.
- In de Klokkenkoerier van maart 1997 (nr. 55) schreef de auteur van dit artikel over het uurwerk van het Willibrorduskerkje te Waalre (N.Br.). In die tijd bespeelde hij enkele malen per week de beiaard van dat kerkje. Hij raakte meer en meer geïnteresseerd in het daar aanwezige uurwerk en in torenuurwerken in bredere zin. Nu, tien jaar later een getuigenis: de belangstelling is gebleven!
- In dit eerste deel een relaas over de restauratie van een, prachtig en technisch zeer interessant, Riedl torenuurwerk uit 1947, met ‘Dennison’ gang.
- Op de rijksweg langs Waalwijk vanuit de richting Rotterdam valt rechts van de weg de 67 meter hoge en zeskantige toren van de Sint-Jan de Doper kerk in het centrum van Waalwijk direct op.
De auteur raakte geïntrigeerd door het feit dat er zes wijzerplaten op die toren aanwezig zijn. Hij ging kijken en trof daar een Eijsbouts uurwerk aan.
- Bij zijn inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard heeft de auteur van het voorgaande artikel ook een uurwerk in de kerktoren van Mijnsheerenland aangetroffen.
Een verslag van de restauratie van dit op 1878-1879 gedateerde uurwerk van de Firma A.H. van Bergen te Heiligerlee.
het Torenuurwerk nr 95
De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 95 van september 2007:
- Een artikeltje over een vakantievondst in de Franse Auvergne waar zich in het dorpje Charroux, in - de naam verraad het bijna al - de rue de l’Horloge, een heus klokkenmuseum bleek te bevinden met 33 (!) torenuurwerken, die ook nog alle bleken te lopen.
- Nog een artikel over een in de vakantie ontdekt torenuurwerk in 1999, ditmaal in het Oostenrijkse Walchsee. Daar vond de auteur in het kerkje een stilstaand uurwerk uit 1911. Dit uurwerk blijkt, acht jaar later inmiddels, gerestaureerd en geplaatst .... bij de buurman, in de Sparwinkel van Walchsee. Een bijzonder verhaal dus.
- Een stukje over wat er zoal in de werkplaats van de Stichting bij Corus aan activiteiten zijn dat er momenteel een Addicks uurwerk gerestaureerd wordt.
- Een zeer interessant artikel over de geschiedenis van het uurwerk met het oudste carillon van Nederland (1554) in de 15de eeuwse Zuidhavenpoort te Zierikzee. Dit automatisch spelende carillon hing tot 1927 in het oude stadhuis van Zierikzee.
- In dit tweede deel van een uitgebreid artikel over de restauratie van een Riedl-torenuurwerk uit 1947 wordt ditmaal ingegaan op de werking en constructie van het planeetwielsysteem, het automatisch opwinden en de bijna onzichtbare sturing van de opwindmotor.
- In nummer 93 (mrt. 2007) en 94 (juni 2007) van het Torenuurwerk heeft u kunnen lezen hoe door een samenloop van omstandigheden onze Stichting betrokken is geraakt bij de restauratie van het torenuurwerk van Serrapetrona, een dorpje in de Italiaanse landstreek de Marche. In dit derde deel van “Een Italiaans avontuur” wordt ingegaan op de bijzondere technieken die de maker van het uurwerk, Pietro Mei, in 1861 heeft toegepast.
het Torenuurwerk nr 96
De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 96 van december 2007:
- Een bespreking van het boek “Bernard Vortmann, ein Turmuhrmacher aus Reklinghausen”, van Josef H. Schröer, dat op 6 september 2007 in Duitsland werd gepresenteerd.
- Op 6 november 2007 opende de Britse koningin het vernieuwde St. Pancras Station te Londen. Na een verbouwing van meer dan zes jaar. En daarin hangt nu een replica van de originele drie meter grote stationsklok, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan diggelen viel maar door iemand weer geheel in elkaar is geknutseld.
- Een verslag van de restauratie van het Addicks-uurwerk in het torentje van het koetshuis van kasteel Staverden.
- Een artikel over een zeldzaam uurwerk met een uitzonderlijk slagwerk. Te vinden in Clusone, een kleine stad in Noord-Italië.
- Bij het inventariseren van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard kwam de auteur het uurwerk in het kerkje van Cillaarshoek tegen.
- Een beschrijving van het gelijkzetsysteem op het uurwerk van het kerkje te Enigenburg (NH).