het Torenuurwerk nr 105
De inhoud van het Torenuurwerk nr. 105 van maart 2010:
- Het tweede deel van het artikel over een tot KUNST verheven uurwerk in Bergen op Zoom.
- De Technische Universiteit Delft bleek in het bezit te zijn van een torenuurwerk dat vroeger in de Hofkerk (Sint-Petrus-Bandenkerk) te Bergeijk heeft gestaan. Wegens ruimtegebrek bij de TU werd het uurwerk weer aan de gemeente Bergeijk geschonken. En is het uurwerk dus weer terug en misschien krijgt het wel weer zijn oorspronkelijke functie.
Wegens een fout ontbreekt er in dit artikel een regel boven afb. 6 op blz. 21.
Daarom is het hele artikel in pdf-formaat te downloaden via deze link (910 kB).
- Een uiteenzetting over het verfijnen van de werking van een slingervangsysteem.
- Een artikel over de omzwervingen van het omstreeks 1913 afgedankte torenuurwerk van het raadhuisje van Durgerdam dat nog steeds, boven Amsterdam, aan de zeedijk van de toenmalige Zuiderzee staat. Het is de bedoeling dat ook dit uurwerk weer terug komt op zijn oorspronkelijke plaats.
- Een Deelnemer verdiepte zich in de historie van de torenuurwerken van de Grote of St. Clemenskerk, en die van de Kleine of Onze Lieve Vrouwekerk, beide in zijn woonplaats Steenwijk.
In deze hT-105 staat een enigzins verkorte versie maar:
Het volledige verslag kunt u hier downloaden: (61 kB).
DE UURWERKEN VAN DE GROTE EN DE KLEINE KERK TE STEENWIJK
in het Torenuurwerk nr. 105 van maart 2010, door dr. ir. A.H. Vlagsma.
De heer dr. ir. A.H. Vlagsma promoveerde in 1992 aan de T.U. Delft op het proefschrift "Het 'Hollandse' orgel in de periode van 1670 tot 1730". Hij publiceerde artikelen over de architectuur van orgelkassen in het orgeltijdschrift "de Mixtuur", schrijft boeken, en bijdragen voor tijdschrift "het Orgel". Naast het onderzoek naar de historie van orgels interesseert hij zich ook voor torenuurwerken. Sinds 2005 is hij Deelnemer van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk en hij leverde archiefmateriaal voor het boek "Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen".
Hij verdiepte zich in de historie van de torenuurwerken van de Grote of St. Clemenskerk, en die van de Kleine of Onze Lieve Vrouwekerk, beide in zijn woonplaats Steenwijk.
In hT-105 van maart 2010 staat een enigzins verkorte versie van het artikel over de twee hierboven genoemde kerken van Steenwijk en hier (zoals vermeld in hT-105) kunt u de volledige versie hier downloaden: (61 kB).
|
het Torenuurwerk nr 106
De hoofdpunten in het Torenuurwerk nr. 106 van juni 2010:
- Een verslag van het programma ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Stichting tijdens en na de jaarvergadering die gehouden is op zaterdag 10 april 2010 in de Stoomhal te Wormerveer.
- De nieuwe Secretaris en Penningmeester stellen zich voor.
- De ook al nieuwe Webmaster verteld hoe hij bij de Stichting verzeild is geraakt en hoe de door hem vernieuwde website van de Stichting (waar u nu naar kijkt) en vooral de nieuwe vorm van de database te bekijken is (zie Databank Databank Torenuurwerken of Landkaart.
- Het is voor velen weer vakantietijd en we hopen dat er weer leden zijn die ergens in den vreemde een leuk torenuurwerk ontdekken en daar iets over willen schrijven. In deze hT-106 nu een artikeltje over een, tijdens een vorige vakantie ontdekt oud torenuurwerk in het ‘Cotehele House’ te Cornwall, Groot Brittannië.
- In het kader van het door de Stichting gepropageerde registreren van torenuurwerken kwam de auteur van dit artikel terecht in Lopikerkapel en heeft zich verdiept in de geschiedenis van het 15de eeuwse kerkje aldaar waarin hij een Eijsbouts uurwerk aantrof.
- Een uitgebreid artikel over het torenuurwerk van de Nederlands-hervormde kerk te Hemmen, waarvan de geschiedenis tot de 13de eeuw teruggaat. Het uurwerk is vermoedelijk van eind 16de of begin 17de eeuw. De Stichting is benaderd om hiervoor een restauratiebestek te schrijven.
het Torenuurwerk nr 107
De hoofdpunten in het Torenuurwerk nr. 107 van september 2010:
- In hT-105 van maart 2010 heeft u kunnen lezen dat de Technische Universiteit Delft in het bezit bleek te zijn van een torenuurwerk dat vroeger in de Hofkerk (Sint-Petrus-Bandenkerk) te Bergeijk heeft gestaan. Wegens ruimtegebrek bij de TU werd het uurwerk weer aan de gemeente Bergeijk teruggeschonken. In dit vervolgartikel gaat de auteur dieper in op de geschiedenis van dit torenuurwerk.
- Een artikel uit de pen van een enthousiaste onderhoudsman over de kosteres van de NH kerk te Hauwert, die elke dag met de hand het torenuurwerk opwindt. En uiteraard een beschrijving van het uurwerk.
- Aangezien de Redactie met enige regelmaat een oproep doet aan de lezers van het Torenuurwerk om met de vakantie toch ook eens uit te kijken naar torenuurwerken en daar een verhaalt(je) over te schrijven, geeft zij hierbij het goede voorbeeld met een artikel over een uurwerk in Italië.
- Dat de oproepen van de Redactie niet tevergeefs zijn bewijst dit door een van de leden ingestuurde artikel, die in een Frans kasteel iets ontdekte wat op een uurwerk lijkt.
- Een artikel over raadselachtige ornamenten in twee Belgische torenuurwerken. Ingestuurd door een lid van een Belgische collega-organisatie, tevens begunstiger van onze Stichting.
- Nog een ‘vakantie’ artikel; ditmaal over het smeedijzeren torenuurwerk van de NH kerk te Obergum in de provincie Groningen, welke dateert uit het begin van de 17de eeuw.
- Het laatste artikel in deze hT-107 brengt de lezer weer terug in België. Ditmaal met een beschrijving van de geschiedenis van de torenuurwerkmakersfamilie Michiels uit Mechelen.
het Torenuurwerk nr 108
De hoofdpunten in het Torenuurwerk nr. 108 van december 2010:
- Een klein artikeltje over twee bijzondere meervoudige tijdsaanwijzingen te Praag.
- Een artikel over de tandtallen in torenuurwerken en de relatie tot de datering daarvan.
- Dat de slinger het tijdsbepalende element is in (toren)uurwerken en dat de lengte daarvan vooral belangrijk is weten we. In dit artikel wordt uiteengezet wat de relatie is tussen de lengte van de slinger en de tijd.
- Op vakantie in Duitsland; een verslag van het bezoek aan Tübingen en het astronomische uurwerk van het Rathaus aldaar.
- Een verslag over de restauratie en ingebruikname van het torenuurwerk van Terkaple.
Het laatste artikel brengt de lezer naar The Cotswold in Zuid-Engeland. En daar werden enige uurwerken ontdekt.